Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Stop! Zo geef je grenzen aan
Stop! Zo geef je grenzen aan

Stop! Zo geef je grenzen aan

Retour

3 tips om sneller je eigen grenzen aan te geven

EMOTIONELE VITALITEIT

Uit onderzoek in opdracht van Vittel blijkt dat 50% van de Belgen goed tegen een opmerking of plagerij kan. Iedereen is een beetje aan het einde van z’n Latijn. De emotionele vitaliteit is zwaar beproefd én de veerkracht is op. Met deze tips leer je je eigen grenzen beter aangeven.

Irritatie heeft meestal te maken met een grens die al even achter je ligt. Je komt thuis van een drukke dag, de kinderen kibbelen en je ontploft. Of je begint te huilen omdat de spaghettisaus is aangebrand. Er is niet veel nodig om je over de rand te duwen als je al uitgeput bent. Met deze tips bescherm je jouw eigen emotionele vitaliteit en bewaak je je grenzen beter.

Spreek uit dat je een zware dag had.

Niemand voelt wat jij voelt, dat is een heel belangrijke in zelfzorg. Als jij niet aangeeft wat je wil, dan gaan de anderen je dat ook niet geven. Niet omdat ze het niet willen of niet zien, gewoon omdat ze niet voelen wat jij voelt. Zeg het aan je partner of kinderen als je een zware dag hebt gehad op het werk.

Durf neen zeggen als je voelt dat je op bent

People pleasers vergeten soms dat de enige persoon die ze echt moet pleasen ze zelf zijn! Soms heb je gewoon meer deugd aan een avond in de zetel dan aan de zoveelste wandeling met vrienden. Denk eerst na voor je ingaat op een voorstel en vraag jezelf af: wil ik dit wel echt?

Trek je even terug uit een situatie.

Je hoéft niet in de kamer te blijven als de kinderen voor aan het kibbelen zijn. Geef de zorg voor je kinderen door aan je partner en ga even wandelen – de natuur heeft altijd een heilzame werking op je emotionele vitaliteit – of neem een bad.