Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Vittel-cite-thermale_0.jpg

69 na Chr.

De bron van Vittel® is al verschillende eeuwen oud. In het prille begin bevond er zich een Gallo-Romeins kuuroord. De bron zou zijn naam te danken hebben aan Vitellius, een Romeinse generaal die de bron bezocht om zijn jicht te behandelen.  

vittel-louis-bouloumie_0

1854

Advocaat Louis Bouloumié volgt een kuur in de buurt, wanneer hij hoort spreken over de bron van Vittel®. Hij kan zelf de heilzame werking van het water op zijn darmaandoening vaststellen en besluit om het weiland te kopen waar de bron Grande Source doorheen stroomt. Deze bron staat bekend als de fontein van Gérémoy.

vittel-bouteille-gres_0

1855

Louis Bouloumié krijgt de toestemming om de bron te exploiteren en richt het kuuroord van Vittel op. In het prille begin is dit slechts een houten hutje rond de bron Grande Source en enkele douchebaden. In 1857 besluit Louis Bouloumié om het kuurwater te bottelen in vierkante flessen van zandsteen met een porseleinen dop.

vittel-thermalisme_0

1860

De trend van de kuuroorden is op zijn hoogtepunt. Het kuuroord van Louis Bouloumié groeit verder uit. Er wordt een hotel gebouwd en een park aangelegd. Zowel in Frankrijk als in het buitenland wordt het al snel bekend dankzij de bijdragen van verschillende artsen, architecten en bekende artiesten.

vittel-pierre-bouloumie_0

1869

Louis Bouloumié maakt plaats voor zijn zonen Pierre, een legerarts die de hydrotherapie op punt zet, en Ambroise die net als zijn vader advocaat is en later wordt verkozen tot burgemeester van de stad Vittel. Samen ontwikkelen ze het kuuroord.

vittel-vosges_0

1882

De vennootschap van mineraalwater “Société Générale des Eaux Minérales de Vittel®” (SGEMV) wordt opgericht. Een jaar eerder wordt de bereikbaarheid van de stad Vittel al verbeterd dankzij de opening van de spoorweglijn Longes-Vittel-Nancy. Hierdoor kan het kuuroord al snel rekenen op meer bezoekers. Charles Garnier, een bekend architect, wordt aangesteld voor de vernieuwing van het kuuroord. Hij vernieuwt de wandelgalerijen en bouwt nieuwe baden, het Grand Hôtel, het Casino en de concertzalen.

vittel-cure-1898_0

1898

Pierre Bouloumié krijgt het idee om de verkoop van het mineraalwater van de Grande Source Vittel® verder uit te bouwen door het te verkopen in glazen flessen. Op die manier kunnen de bezoekers van het kuuroord hun kuur thuis verderzetten. In juni 1898 viert Vittel de verkoop van de miljoenste fles. Het mineraalwater van de Grande Source Vittel® staat bekend voor zijn doeltreffende behandeling van artritis.

Vittel-Grand-source-1903_0

1903

Het water Vittel® Grande Source wordt officieel erkend als “van publiek belang” door de Franse Académie de Médecine. De naamsbekendheid van het kuuroord is voortaan niet langer beperkt tot de Franse landsgrenzen. Dankzij de industriële bottelfabriek kunnen er meer dan 3 miljoen flessen en vaten Grande Source worden geproduceerd.

vittel-eau-de-boisson_0

1929

Jean, de zoon van Ambroise en dokter van beroep, volgt zijn vader op. De verkoop van het natuurlijk mineraalwater van Vittel® blijft toenemen, waardoor hij een moderne bottelfabriek laat bouwen die rechtstreeks is aangesloten op het treinstation. Vittel® wordt voortaan gecommercialiseerd als water om dagelijks te drinken en niet langer als een verlenging van de kuur in het kuuroord.

vittel-bouteilles-1968_0

1968

Op vraag van de luchtvaartmaatschappij Air France ontwikkelt Vittel® een plastic fles voor bij de maaltijden aan boord van de vliegtuigen. De plastic flessen vervangen de glazen flessen en verlaten de rekken van de apothekers. Ze worden voortaan verkocht in de supermarkt.

vittel-bonne-source_0

1990

Om te kunnen beantwoorden aan de toenemende internationale vraag, wordt er een tweede bron in het hartje van het hydrominerale bassin van Vittel, in een diepere grondwaterlaag, gezocht. Zo ontstaat het water Vittel® Bonne Source, dat in 1990 wordt erkend als natuurlijk mineraalwater en dat vanaf 1991 ook voor het buitenland mag worden gebotteld.

vittel-pet_1

1994

Pvc-flessen worden afgevoerd en maken plaats voor PET-flessen. Dit revolutionaire plastic is 100% recycleerbaar, steviger en transparant.

vittel-bouchon-sport_1

1998

Vittel® lanceert een nieuw formaat, de fles van 75 cl die beschikt over een revolutionaire dop: de sportdop. Het is de favoriete oplossing voor wandelaars en sportievelingen.

Vittel-thermes-Vosges_2.jp

2001

De thermen worden overgedragen aan de Groupe Partouche en vervolgens opnieuw gekocht door de stad Vittel in 2008.

vittel-partenaire-tourdefrance_2

2008

Vittel® wordt partner van de Ronde van Frankrijk, het derde grootste sportevenement wereldwijd. Het merk van natuurlijk mineraalwater steunt de Ronde van Frankrijk en verdeelt jaarlijks bijna een miljoen flessen tijdens het evenement. Vittel® is ook partner van de Halve Marathon en de Marathon van Parijs.

vittel-gamme-infusion_2

2018

Lancering van Vittel® en Bio Fruit Infusie: een eenvoudig homemade recept dat het natuurlijk mineraalwater van Vittel® combineert met koud geïnfuseerde biologische vruchten, voor een intense en natuurlijke fruitsmaak. En dat allemaal biologisch en laag in calorieën!

Vittel-evolution-bouteilles
Vittel-evolution-bouteilles

De flessen Vittel
door de eeuwen heen…

Beschermde bron

Bodembescherming, zuiver water: het gaat ons allemaal aan!

Vittel-source-preservee-push_0.jpg