Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Creatiever de natuur in
Creatiever de natuur in

Creatiever de natuur in

Retour

Wetenschappelijk bewezen: de natuur stimuleert je creativiteit

EMOTIONELE VITALITEIT

Kunstenaars die de prachtigste natuurlandschappen schilderen, schrijvers die zich in de wilde natuur afzonderen om hun oeuvre neer te pennen: we wisten al langer dat de natuur iets positiefs doet met je creativiteit. Nu blijkt dat ook uit wetenschappelijk onderzoek. Is jouw schrijvershut in het bos al geboekt?

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Kansas en de Universiteit van Utah in de Verenigde Staten. 56 proefpersonen werden 4 tot 6 dagen in de natuur gestuurd, zonder smartphone of andere digitale communicatiemiddelen. Na de tocht moesten de deelnemers een test doen die creatief en probleemoplossend denken toetst en wat bleek? De backpackers scoorden tot anderhalve keer beter dan een groep die niet de natuur introk!

Of de creativiteit gestegen is door het gebrek aan social media of door de blootstelling aan de natuur vergt verder onderzoek. In eigen land blijkt uit een onderzoek in opdracht van Vittel dat 59% van de Belgen gemakkelijk een oplossing te vinden voor elk probleem dankzij creativiteit. De volgende keer dat je een creatieve crisis hebt, loont het dus om de natuur in te trekken!