Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
x
x

Jessica

Retour

Vitaliteit van een moeder met twee jonge kinderen

Als moeder van twee jonge kinderen is het niet gemakkelijk of vanzelfsprekend om tijd te vinden voor jezelf. Je moet tijd maken en die momenten bewust inplannen. Iedereen weet dat die kleine momentjes voor jezelf het verschil maken op het einde van de dag/week. Die momenten komen je fysieke, emotionele en mentale vitaliteit ten goede.

Planning

Tot voor kort plande ik enkel afspraken in mijn agenda, tot we allemaal thuis moesten blijven. Op die momenten moesten mijn partner en ik onze vrije momenten ook inplannen. Wie ging er wanneer even naar buiten? Zodat er altijd iemand bij de kinderen kon blijven. Door ontspanning ook in te plannen, merkte ik dat ik iets had om naar uit te kijken. Dus zeker een aanrader om ook de momenten om te ontspannen in je agenda te zetten.

Inspanning vs ontspanning

Ik probeer aan te voelen wat ik het meest nodig heb. Waar ik letterlijk nood aan heb. Inspanning voldoende afwisselen met ontspanning. En dat is niet elke dag dezelfde ontspanning. Soms heb ik nood aan een luie dag en soms juist aan een actieve dag. Beide kunnen mij opladen en energie geven. 

Er zijn natuurlijk dagen waarop ik werk tegen de klok en absoluut geen tijd heb om lang te ontspannen. Maar ook op zo’n momenten moet je tijd nemen om de kleine dingen op te zoeken. Even een tasje thee zetten en rustig opdrinken. De fiets nemen naar de winkel ipv de auto. Of met de kinderen vijf minuten mee in de zetel zitten.

Beweging

Iedereen weet dat voldoende beweging belangrijk is. Hoe je dat invult kies je volledig zelf. Wat voor je vriendin of buurvrouw werk, werkt misschien niet voor jou. Lang zag ik bewegen als een moetje. Maar na wat zoeken, vond ik de beweging die ik leuk vind. Ik heb even moeten zoeken wat werkt, maar het loont om dit uit te zoeken.

De ene week hou ik ervan om thuis (of in de tuin) een workout te doen en de andere week ga ik buiten lopen. Of een leuke wandeling met de familie is uiteindelijk ook bewegen. Er zijn zoveel mogelijkheden! 

Vorig jaar ben ik gestart met start to run. Weet dat ik het jaar ervoor en het jaar daarvoor ook begonnen ben, maar het is nu pas dat ik aan de 5 km ben geraakt. Vooral niet opgeven als je iets graag wil. Het lopen heeft mij doen genieten van buiten zijn, bewegen. Ik zeg niet dat start to run voor iedereen is, maar probeer te zoeken wat wel werkt voor jou. 

Door naar jezelf te luisteren en te zorgen voor jezelf, krijg je je vitaliteitsscore zeker hoger als dat al nodig is, want misschien ben jij al super goed bezig).