Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Niks boven wandelen!
Niks boven wandelen!

Niks boven wandelen!

Retour

Waarom wandelen in de natuur goed is voor je vitaliteit

FYSIEKE VITALITEIT

Er is niets zo goed voor je emotionele, fysieke en mentale vitaliteit als een wandeling in de natuur. Maar hoe komt het eigenlijk dat wandelen ons zo veel deugd doet?

Niets: doe je het soms nog eens? Niet scrollen op je smartphone, niet bingen, niet piekeren maar gewoon helemaal niets. Waarschijnlijk veel te weinig. Uit onderzoek blijkt dat je door te wandelen je hersenen in een soort standaardmodus zet. Die standaardmodus laat je gedachten de vrije loop, wat dan weer bijdraagt tot het creatief denkproces. Door te wandelen stimuleer je dus je eigen creativiteit.

Volgens onderzoekers is een wandeling in de natuur dan weer goed omdat een groene omgeving een positieve invloed op onze emoties heeft. De rust die een natuurlijke omgeving ons geeft draagt bij aan onze emotionele vitaliteit omdat de prefrontale cortex, waar het denkvermogen zit in ons brein, wordt opgeladen door het ontbreken van stresserende prikkels.

Uit een onderzoek bij 1500 Belgen in opdracht van Vittel blijkt ook dat 74% van de Belgen zich na een kort verblijf in de natuur ontspannen en blij voelt. Nog niet helemaal overtuigd? In een overzichtsartikel uit 2019 in Science Advances van Gregory Bratman van de Universiteit van Washington staat dat contact met de natuur zorgt voor een toenemend geluksgevoel, persoonlijk welzijn, een positieve houding, positieve sociale interacties en een gevoel van zingeving. Ook geeft het minder van mentale spanning. De lengte van je wandeling is dus niet belangrijk, wel dat het in de natuur is.